Kävin kommentoimassa paria keskustelua liittyen tietosuojakysymyksiin. Niistä ensimmäinen liittyi sijainnin jakamiseen somessa ja siihen liittyviin tietoturvariskeihin. Itse nostin esille sen näkökulman, miten työssä sijainnin jakaminen voi liittyä myös turvallisuusnäkökulmiin ja miten toisaalta tällöin työnantajan vastuulla on myös huolehtia siitä. Ei pelkästään niin, että työntekijä hyödyntäisi omaa älylaitettaan tähän tarkoitukseen.

Toinen kommentointi liittyi, ovatko työntekijät yrityksen suurin tietoturvariski. Otin kantaa siihen, että tietoturvakoulutuksiin kannattaisi panostaa. Omana kokemuksena minulla on hyvin suppea, täysin omalle vastuulle jäänyt nettikoulutus tietoturvasta, josta ei kovin paljoa mieleen jäänyt.

rtre5mivqbnbbjleolav-710x480%2Cc%2Cq%3D7

Sosiaalisen median sovellukset ovat usein kaupallisia. Esimerkiksi Facebook ja Instagram keräävät käyttäjätietoja ja myös sijaintitietoja käyttäjistä, anonyymi rekisteröityminen ei ole mahdollista. Pääsääntöisesti sovellukset ovat myös toimivat muissa maissa ja tiedot kerätään mm. Facebookin osalta Yhdysvalloissa. Usein käyttöehdot ovat monimutkaisia ja niihin tulee muutoksia melko lyhyessä ajassa. On hyvä muistaa myös se, että jotkin sovellukset kommunikoivat keskenään ja jakavat käyttäjän tietoja sovellusten välillä. Näin esimerkiksi WhatsApp ja Facebook toimivat. (https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=1638418)

Avoimuus ja läpinäkyvyys lisäävät luottamusta. Tämän voidaan ajatella olevan peruste myös siihen, jos työntekijä jakaa henkilökohtaisia tietojaan työssään. Omalla nimellä esiintyminen lisää laatua ja arvostusta yritystä kohtaan. Nimimerkkien taakse piiloutuminen ei vakuuta viestin vastaanottajia.

Jos et suojaa omia henkilökohtaisia tietojasi riittävän hyvin, voit vahingoittaa sillä itseäsi. Pahimmillaan saat kimppuusi "stalkkereita" tai muita hörhöjä, jotka alkavat häiriköidä sinua vapaa-ajallasi. Itse työskentelen sosiaalialalla ja olen erityisen tarkka, ettei henkilökohtaiset tai perheeseeni liittyvät tiedot linkity ammatilliseen identiteettiini. Some-tietosuojakysymysten lisäksi autonrekisteritietojen suojaaminen ja muut vastaavat asiat on hyvä muistaa huolehtia, niin voit kulkea vapaa-ajallasi huolettomammin.

70795761_657430618111994_845448109990027

Lisäksi täytyy muistaa, että omalla henkilökohtaisella some-tilillä esiintyminen vaikuttaa työnantajaan. Positiiviset yritysmielikuvat, toivotun julkisuuden lisääntyminen ja asiantuntijuuden esiintuominen nostavat yrityksen brändiä. (Pulkkinen 2016.)

Toisaalta täytyy muistaa, että miekka on kaksiteräinen. Jos työpäivä jälkeen nariset Facebook-tililläsi, kuinka oli raskasta ja miten väsynyt olet työpäivän jälkeen, tekee se kaikki hallaa työnantajaasi kohtaan. Vaikket vapaa-ajallasi edusta työnantajaa suoranaisesti, olet kuitenkin aina "epävirallinen käyntikortti".

 

 

Lähteet:

Pulkkinen, T. 2016. Sosiaalisen median pelisäännöt työpaikalla. https://www.kuulu.fi/blogi/someohjeistus/

Viestintä, bloggaus ja microbloggaus. 2015. https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=1638418